MINUMAN DAN MAKANAN TRADISI SARAWAK
05:06AIR TUAK

Tuak diperbuat daripada sejenis beras dipanggil "Beras Pulut". Beras tersebut akan di rendam bersama air di dalam tempayan atau dikenali sebagai "Tajau". Proses tersebut akan mengambil masa sekurang-kurangnya dua minggu sebelum ia boleh diminum dan beras tersebut juga akan menjadi sejenis makanan dipanggil "Nasi Tapai". Namun pada masa kini proses pembuatan tuak berlainan sedikit iaitu selain dibuat menggunakan beras pulut, ia juga dicampur dengan gula pasir supaya rasanya manis. Biasanya Tuak akan dihidangkan pada perayaan tertentu seperti perayaan gawai dayak, gawai hantu,gawai burung dan sebagainya. Selain daripada masyarakat Iban, terdapat juga masyarakat lain seperti Bidayuh, Orang Ulu juga membuat tuak dengan cara mereka sendiri. Tuak juga boleh membawa kesan yang mudarat seperti mabuk, khayal,muntah sekiranya diminum berlebihan.
HINAVA

Hinava atau nama lainnya Hinava Ginapan merupakan salah satu makanan kaum Iban di Sarawak. Makanan ini selalunya disajikan semasa Hari Gawai.
UMAI

Makanan kebudayaan dari kaum Iban dan rasanya pedas.
AYAM PANSUH

Salah satu dari makanan traditional kaum Iban setiap kali perasaan Krismas Dan Hari Gawai. Ayam dimasak didalam buluh.
CAKAR AYAM

Cakar ayam adalah makanan tradisional kaum Iban yang pastu ada dirumah panjang setiap kali perayaan Gawai.
0 comments